Teori U – udvikling af kreativitet og innovation. At lære af den ankommende fremtid
Det er sjældent jeg føler mig direkte ramt. Ramt i hjertekulen, med en oplevelse af, at der bliver talt direkte til min sjæl. Det skete i onsdags, hvor jeg på Stjerneskibet i Odense var til Let´s Play arrangement om udvikling af kreativitet og innovation via Teori U. Jeg har været til flere foredrag om emnet, der dog ikke tidligere har berørt mig så dybt, som Tina Bue fra Ankerhus gjorde med hendes fantastiske formidling af metoder, der virker bekendte, men som sætter noget i perspektiv for mig og som sætter nogle ord på, der forenkler og forklarer grundlaget for al udvikling. B.la. sagde hun at udvikling ikke kommer af hygge, men hygge kan udspringe af udvikling. Jeg holder selv meget af mening/indhold i hyggen, så det var lige mig.
Teori U er en introduktion til en ny og mere bæredygtig samfundsmodel, der ikke bygger på frygt og kynisme, men kreativitet og social ansvarlighed. Der slår fast at de mest succesfulde og fremsynede ledere er dem, der er i bedst kontakt med sig selv, der kender de dybere lag og forstår at bruge dem!
Jeg vil tilstræbe at give dig et indblik i min oplevelse og hvorfor jeg har besluttet mig for at efteruddanne mig som Teori U forandringskonsulent
Jeg kan mærke, at det vil være et godt supplement i mit virke som ledelsesrådgiver og businesscoach, hvor jeg møder så mange klienter, der oplever stor smerte forbundet med deres arbejde, ofte fordi de har en oplevelse af, at der er så meget der burde ændres til det bedre, men der ikke sker en skid. At tiden bare går og går, demotiveringen stiger og resignationen sniger sig langsomt ind. Mange frygter f.eks. at blive opfattet som en mavesur kælling eller som tøse sur, hvis man siger sin mening. Eller at blive kaldt illoyal eller blive fyret. Og derfor ender de ofte med at give op, inden de egentlig fik begyndt. Kan du genkende det fra dig selv eller dine kollegaer? Det kan jeg i forskellige sammenhænge, og higer efter at knække koden til tillid, motivation og trivsel, og synes allerede jeg har fundet nogle af svarene.
Teori U handler for mig at se, om en ramme for, og nogle metoder til at møde folk – f.eks. medarbejdere/kollegaer – som skaber grundlag for aktiv deltagelse i udviklingen og opmuntrer til medansvar, så vi kan samskabe eller på godt nydansk få grundlag for co-creation
Som er forudsætningen for at skabe varige forandringer. For at vi ikke blot tager beslutninger i sindet baseret på gamle forældede overbevisninger, som oftest viser sig at bevirke, at man allerede inden der er gået et års tid er faldet tilbage til de gamle mønstre og vaner. Er det mon sket hos jer, for dig selv, eller nogen du kender? Hvis ja er det måske værd at læse videre!
Du skal vide, at du ikke længere (som i urtiden) dør af at træde ud af flokken, og ikke længere behøver at holde dig i periferien af, hvad du kender, for at kunne være tryg. Så du kan være rolig ved at begynde at åbne op og træde ud af komfortzonen. Ikke længere blot køre på rutinen.
Udgangspunktet i Teori U er Hvad kan vi skabe sammen? Ikke hvad vil jeg opnå, det opstår af sig selv.
Ikke at fokusere på fortidens barrierer og alt det der ikke lykkedes suppleret med vores dårlige erfaringer, fordømme, tankemåder eller gamle overbevisninger om rigtig og forkert, men i stedet fokusere på og lære af fremtiden mens den spirer frem, som Steen Hildebrandt nævner i hans anbefaling af bogen Teori U. At suspendere de importerede begreber fra fortiden, gamle vaner og kulturelementer, som er mere hæmmende end fremmende. Ikke holde på vores ret eller kæmpe for egne ideer, men lade ideer udvikle sig i fællesskab. Ingen ide er din eller min, men vores udviklet ved synergi, så vi kan opnå fremtidens maksimale potentiale.
Grundtanken i Teori U er at vi alle er ledere og må påtage os et ledelsesmæssigt ansvar, når vi har en merindsigt og ønsker forandring/udvikling ved at inddrage den/de, der ved hvad der skal til for at få skabt forandringen. Det sker ved at involvere dem i ægte dialog og undlade diskussion/debat. Man lytter og deltager nemlig, når man kan mærke, man bliver inviteret indenfor, ud fra et ægte ønske om at høre ens bidrag. Det bygger på, at vi alle har noget væsentligt at bidrage med, og at transformation er mulig.
Debat/diskussion er at forsvare egne meninger og løsninger, støde sammen, konfrontere, angribe argumenter, ville vinde, finde fejl, holde på egne regler, den anden er modpart, udelukke alternativer, fokusere på det der adskiller etc. hvilket kan have konsekvenser for både relationen og dermed resultatet. Diskussionen sætter punktum for videre samtale.
Dialog er derimod spørgende interesse, empati (sætte sig i den andens sted), søge at finde styrken i den andens mening, finde fælles grund, refleksion, fleksibilitet til at skifte mening, se helheder, søge efter grundlæggende overensstemmelser, åbne mulighed for at finde bedre løsninger etc. Dialogen åbner og forbliver åben. Det kan jeg f.eks. genkende fra mit arbejde med sjakalsprog og girafsprog som konflikthåndteringsredskab. Marshal Rosenberg taler om, at words are walls or they are windows. Dialog bygger på grundholdingen, at jeg er ok & du er ok og vi vil finde fælles vind/vind løsninger til alles bedste.
Så Teori U handler om at åbne sit sind, sit hjerte og sin vilje. Når man skal indgå en samtale skal man tale og tale og tale og tale sammen, som de gamle indianere sagde. Så kommer vi hele tiden et lag dybere. Det passer jo lige til mit temperament 🙂 Her er en forklaring på, hvorfor mine sessioner ofte tager flere timer og klienterne kommer igen og igen. Det er så givende at opleve, når svarene folder sig ud fra sit indre. Og man skal turde og ville se på sig selv. Det kan man tage en bevidst beslutning om at ville, og så være åben og bevidst om udfordringerne i at realisere det i praksis, som jeg vil fortælle lidt om her
1. Det første trin i det skabende nærvær i Teori U er at åbne sindet. Dvs. være opmærksom på det ophavsmanden Scharmer kalder at downloade. Dvs. lytte til den indre stemme der hele tiden dømmer ud fra en forældet og indskrænket dømmekraft, der fastlåser vores tankekraft. Voice of judgement der udspringer af gamle vaner/mønstre, projektioner/skygger, egne mentale konstruktioner/hæmmende overbevisninger, diskussion/drama etc. fra fortiden. Der kommer fra fortiden og det kendte. Dvs. forudfattede meninger, usikkerhed og egen svaghed.
Vi skal turde se det/observere det og være bevidst om konsekvenserne og derefter nulstille det, ved at være bevidst, nysgerrig, åben, tilstede, lyttende. At ville forandringer og være i dialog. Det jeg i coachingen kalder at være en ren kanal. Som coach er det relativt nemt for mig, fordi jeg ikke selv har følelser/behov i klemme.
Hvornår har du sidst downloaded og hvilket resultat medførte det? Ikke noget konstruktivt vel? Jeg kender det så udmærket f.eks. når min mand Thomas, som jeg har virksomhed sammen med, og jeg skal holde møder. Så har vi ofte hver vores opfattelse af, hvordan det skal foregå, som kommer i vejen for og god dialog og dermed blokerer for konstruktive aftaler, som kan blive udskudt i det uendelige. Så sker der tit det, at vi bare handler hver for sig for at komme videre, men det er ikke altid optimale løsninger med commitment fra den anden, vi får ud af det, skulle jeg hilse og sige. Måske du også oplever det i jeres organisation? Jeg hører det rigtigt tit fra mine klienter.
Hvis du er i tvivl om du er i downloading, så kig på dine resultater. Hvis du ikke opnår ønskede resultater eller føler dig fastlåst, handlingslammet og stresset, så er du højst sandsynligt i downloading. Du har opgivet eller er stoppet dialogen for tidligt. Vi kan tage en beslutning om at tage ansvar og komme ud af tilstanden. Det handler om at åbne op igen
Så når vi er i stand til at nedtone de indre stemmer eller få renset luften ved at få dem sagt højt, og så bevidst beslutter at nedtone dem, er der skabt grundlag for videre dialog, dybe samtaler og en oplevelser af forbundethed til hinanden og noget større. Det er fantastisk når det lykkes. Vi kan ikke forhindre stemmerne i at komme til os, men i at tage ophold i os. Det er vigtigt ikke at lade stemmerne tage over. Det er blot stemmer.
2. Det andet trin i Teori U er at åbne hjertet ved at bemærke den indre kyniske stemme Voice of cynism. Den der er vores vogter, som beskytter os fra at forholde os til alt det der gør ondt. Vi kan så omdirigere den, så vi ikke sanser ud fra forhindringerne som angst, usikkerhed, sårbarhed, kontrol, kaos, frygt for og distance fra følelserne etc., men i stedet sanser ud fra åbenhed, at bede om hjælp, prøve sig frem, øve sig, skabe tryghed via sikkerhedsnet etc.
Min egen kyniske stemme er den der siger. Det vil jeg sgu ikke finde mig i. Den får mig til at lukke af og lukke mig selv eller andre ude. Den er ekskluderende og ikke inkluderende..
3. Det tredje trin i Teori U er at åbne viljen ved at høre The voice of fear og så give slip på den og det kendte land. Dvs. gammel angst, usikkerhed, fastlåste forventninger, indre dramaer, dowloadede erfaringer, fastholdelse af den vi er og det vi har. F.eks. frygten for at slippe kontrollen, give sig hen, blive såret, træffe forkerte beslutninger, ikke være god nok, være udenfor etc. Når jeg er i stand til at fortælle om frygten og sårbarheden til andre, at turde vise dem disse sider af mig, så åbner det op for, at de tør det samme. Det giver tryghed og åbner op for helt nye dimensioner i dialogen og dermed udviklingen.
Det giver også tillid at lave aftaler om dialog ikke diskussion, og at turde overveje egne reaktioner. Frygten for at miste sig selv er den største, så det kan gavne kun at give slip for nu, at vide at du jo altid kan gå tilbage i komfortzonen, hvis du får brug for det. Lave en form for livline/elastik, der kan gøre at du tør gå længere.
Min er den stemme der lige nu siger: Hvem gider læse om det, det er da gammel viden. Hvorfor skulle din måde, at fortælle det på være anderledes eller berigende. Hvorfor blande dine egne oplevelser ind i det etc. og tro mig, der er mange flere hvor de kommer fra. Jeg er sikker på, at du ved hvad jeg mener. Men jeg vælger at slippe frygtens stemme og offentliggøre indlægget alligevel. Det handler om vilje og evne til at prøve og fejle, evaluere og lære. Hvem ved hvad det kan åbne op for?
4. Vi er nu helt nede i bunden af U’et i Precencing med forbindelse til kilden. Ordet er en sammentrækning af at være present og sensing. Hvor vi oplever en ekstrem høj energi, kreativitet og kollektiv forbindelse. En total uforbeholden åbenhed. Stilhed. Lytning. Et fælles perspektiv. Hvor vi er i flow . Vi kan nu bevæge os op igen mod fremtiden og 5. tage imod, 6. udføre, 7. implementere og 8. performe
Og er det i bund og grund ikke det vi alle sammen drømmer om inderst inde?
Skriv et svar