Autentisk ledelse er god ledelse med hjertet – professor Steen Hildebrandt anbefaler at spørge om vi er på rette vej?
Jeg var så heldig i går at have mulighed for at høre Steen Hildebrandt tale om autentisk ledelse – ledelse med hjertet. Han talte om, hvor vigtigt det er at være bevidst om vejen til målet, så målet ikke helliger midlet. Være påpasselige med hvilke midler vi bruger. At opsætte visioner og værdier som pejlemærker. At være opmærksom på konsekvenserne af vores valg for os selv, medarbejderne og samfundet. Feks. stress, depression og andre sygdomme, konflikter samt miljøhensyn hvis presset bliver for stort og det går for stærkt. Han anbefalede mindfulness, men sagde også at denne bølge var et advarselssignal om at behovet er blevet alt for stort., fordi vi ikke får skabt ro og stilhed i dagligdagen, så vi kan høre hvem vi er og hvad der er vigtigt for os. Vi køber hjælp til at mærke os selv, vores krop, følelser og vores hjerte, fordi vi er så totalt stressede.
Der er brug for ny bæredygtig ledelse og nye samarbejdsformer
Hvilken form for leder ønsker vi at være? Hvordan vi kan tænke os at bedrive ledelse?
Han anbefalede os (ca. 80 ledere) at skrive en stil om dette i ferien efter en tur ud i naturen. Måske afdækkes der et behov for forandring – hvem ved?
Han anbefalede både coaching, terapi og meditation At møde sig selv. At reflektere. Måske må vi modificere målene eller hastigheden?
Yderst interessant. Det er lige netop de indsigter jeg selv har fået de seneste måneder efter at have fordybet mig via uddannelserne til mindfulness instruktør, stress coach og Teori U forandringskonsulent. Der er brug for nye ledelses- og samarbejdsformer. Nye måder at være sammen på.
Han citerede Einstein: Det er ikke alt der tæller der kan tælles eller alt der kan tælles der tæller.
Han udtrykte bekymring for New Public management med fokus på produktivitetsmålinger, effektivitet, økonomiske måltal, benchmark, præstationsbonus, konkurrence og best practice. Vi er for fokuserede på tal, så spørgsmålet er om vi ikke skal til at arbejde med andre bundlinjer? Som han sagde er det blevet foreslået at alle børn skal have engelsk fra 1. klasse for at kunne konkurrere med kineserne. Det ville Anker Jørgensen aldrig have sagt. Han ville have sagt For at få et bedre liv. Han var optaget af et demokratisk kulturelt projekt – ikke et økonomisk.
Du kan læse mit indlæg om farerne ved performance management her
At italesætte god ledelse.
Da vi begriber med vores begreber er det væsentligt hvilken retorik vi bruger. Lederen som instrumentet. At sætte sig selv i spil. Hvordan måler vi succes? Er det at leve op til kontrakten og nå de mål der er stillet? At levere varen? Eller er det at være stolt af sit eget bidrag. Bidrage til egen og andres faglige og personlige udvikling? Spørge dig selv om du nåede målene på den for dig rigtige måde? Var vejen derhen god for helheden? Er midlet et mål i sig selv? En definition på ledelse er at skabe resultater sammen med andre. God ledelse er en befrielse. Han har skrevet bogen Frihedsledelse sammen med Ole Fogh Kirkeby. Det handler om at have en følelse af frihed og meningsfuldhed. Som ved frivilligt arbejde.
Det handler om at være i integritet, når man bedriver ledelse
Vi kan ikke lede andre, hvis vi ikke kan lede os selv. At stå ved os selv, At kunne regne med os selv. Vide hvorfor jeg er leder? Motiverne? Det handler også om resonans – det relationelle. At kunne mærke hinanden. Empati som evne til at træde over i den andens sko. Og det handler om helheden. At tage ansvar for helheden. Social ansvarlighed. En ny social teknologi. CSR og ESR. Corporate & employee Social Responsibility. De 3 elementer tilsammen giver højere mening.
Han nævnte en model fra Teori U ved Otto Scharmer der består af 4 elementer som kendetegner den stærke leder:
At se – al erkendelse starter med at se situationen i øjnene nøjagtig som den er. Hvordan ser andre os? Hvad er det vi ser? hvilke øjne ser vi med? Ser vi det vi gør?
At tænke – at erkende det jeg ser, konsekvenserne, idealiserer/romantiserer vi? Bedrager vi os selv? Er min ledelse ordentlig og redelig? Hvad kommer i spil når jeg ser?
At sige – Tør vi sige det vi tænker? Hvordan er kulturen – er det tilladt? Hvor trygge er vi ved at høre sandheden?
At gøre -Det er ikke det du siger der er interessant, men det du gør. Gør du det du siger og ønsker? Eller noget andet? Hvordan er du som rollemodel? Huske at vi som ledere bliver iagttaget og er rollemodeller. Vis vejen så vil de andre gå efter. Start blot med at gøre nogle ting anderledes.
han nævnte Peter F. Druckers bog Hjælp! En forudsætning at vi som ledere kan give og modtage hjælp. Han anbefaler disse 4 simple læresætninger:
Vær den du er
Gør hvad du kan
Brug hvad du har
Begynd hvor du er
Det gør jeg så ved at skrive dette og lignende blogindlæg- for at skabe dialog ved at dele mine og ligesindedes tanker og indsigter og via min rolle som ledelsesrådigver og business coach samt mine foredrag om Ledelse med hjerne og hjerte, stress håndtering, følelsesmæssig intelligens, mindfulness & meditation samt coaching – og ikke mindst walk the talk som klart er den største udfordring
Skriv et svar