Formålet med at have en mentor
Som min mentee Bodil nævnte i artiklen til jul i Ugebladet Søndag, hvor vi blev interviewet om det at have en mentor som iværksætter – er det dejligt at have en mentor at flyve med. En mentor at dele sine visioner med, at åbne mulighedsfeltet og bare give den gas. At højne vibrationsniveauet og mærke den gode energi i relationen, når man ser hinandens styrker og potentiale. Når der er plads til at være sig selv helt uden forstillelse. At kunne tale med mentor om det man har på hjerte. At turde vise sin sårbarhed. At få kontakt med sine inderste værdier og drømme. At dele sine fremskridt og sejre. men også turde tale med mentor om barrierer og udfordringer. Kun ved at se dem i øjnene, kan vi gå igennem dem og komme ud på den anden side. Det er de samme kendetegn, jeg som mentor oplever i et coachingforløb
Jeg er igen blevet mentor for en succesfuld direktør i forbindelse med en master i ledelse
En sådan oplevelse havde jeg forleden, og blev helt høj af begejstring og entusiasme. Jeg er igen blevet mentor for en succesfuld direktør i forbindelse med en master i ledelse. En chef der har hjertet på rette sted og lægger vægt på de menneskelige værdier. Som tør tænke anderledes og formår at omsætte ideer til handlinger og resultater. Som ønsker en mentor at sparre med og kaste bold op af. En mentor at dele sine refleksioner og indsigter med. Jeg elsker som mentor at mærke synergien, når energien bobler og livskraften syder. At åbne op og være en kanal for det, der skal ske, det der trænger sig på og vil manifisteres.
En mentors opgave er fra mit synspunkt at løfte mentee og frisætte potentiale – at spille andre bedre
Vi talte bl.a. om den feedback der var givet i forbindelse med den indledende personlighedstest, hvor der havde været meget fokus på de såkaldte svage sider og udviklingsområder. Det er en faldgrube jeg tit hører konsulenter falder i. I stedet for at stille åbne spørgsmål i forhold til hypoteser, sætter man folk i bås, lægger egne subjektive vurderinger ind og risikerer ofte at trække folk ned i stedet for at løfte dem op. Man tror man skal imponere og ikke inspirere. Det har jeg hørt flere gange for nylig både fra coach klienter og i team udviklingsforløb, hvor folk fortæller at de er gået hjem med en dårlig energi. I min coach optik er alle profiler lige gode og der er brug for alle kompetencer – det handler blot om at afdække hvilke rammer, roller, ansvar og opgaver etc. der passer en bedst. Ikke at finde hullerne i osten.
Som mentor fokuserer jeg på at videreudvikle mentees kernekompetencer. Udvikling handler for mig at se IKKE om at reducere styrkerne.
Min kæphest som mentor er derfor at fokusere på sine stærke sider og hvilke rammer, der er optimale for at udfolde talentet. gro og blomstre. At afdække på hvilke måder man er unik og udvikle videre på det. Men naturligvis også se på, hvilke begrænsninger man har, og hvad der vil dræbe ens motivation. Så vi kan søge at imødekomme det. Det er i min coach optik ikke meningen, at vi alle skal være ens, tilpasse og begrænse os. Så bliver vi jo ren leverposteg alle sammen, som Meredith Belbin udvikleren af Belbins grupperolle test engang udtalte. Udvikling handler for mig at se om at styrke sine kernekompetencer og de egenskaber, der vil fremme realiseringen af ens visioner. At få adgang til alle sider af sig selv og frit kunne bruge egenskaberne, når der er brug for dem. Bestemt ikke at slukke for dem. Det har vi desværre gjort hele livet. Lukket af og skruet ned. Så min rolle som mentor og coach er at guide til at åbne op for hele spektret af følelser og egenskaber igen. Det handler for mig at se om at ekspandere
I et mentor forløb anbefaler jeg at indlede med at afdække sine visioner og værdier. Hvad man drømmer om at bidrage til.
Når vi har kontakt med et højere formål i form af en attraktiv fremtidsvision til gavn for helheden, så vil vi ifølge Otto Scharmer – forfatter til bogen Teori U, som jeg er certificeret forandringskonsulent i – opleve at visionen udkrystalliserer sig og vi igangsætter et flow af meningsfulde tilfældigheder, som Jung kaldte Synkronicitet. Hvor tingene sker med en lethed, hvor vi nærmest tiltrækker nye muligheder, inspiration, samarbejdspartnere, ressourcer etc. Jeg har set det gang på gang, men kan stadig blive dybt forundret og nærmest ydmyg, når jeg oplever det ske. Når vi tør hengive os, give slip på kontrollen, frygten og modstanden mod realiteterne og blot flyde med.
Dernæst er mentors rolle at give sparring, så mentee afdækker hæmmende overbevisninger og konkrete actionstep, der vil føre mod visionen
I min tidligere rolle som strategikonsulent anbefalede vi store forkromede handlingsplaner, det gør jeg ikke længere. På bedste Teori U vis anbefaler jeg at prøve sine ideer af i praksis i form af udvikling af prototyper, lære af sine erfaringer, justere sine handlinger og at være åben overfor det Otto Scharmer kalder den ankommende fremtid. At være bevidst om sin egen dowmloading af forældrede mønstre og vaner og åbne sit sind, hjerte og vilje ved at overvinde de dømmende, kyniske og frygtens stemmer og lytte til kilden, hjertet eller sjælen – kært barn har mange navne.
Du kan læse mit indlæg om Teori U her
Skriv et svar