Steen Hildebrandt er aktuel med en ny bog Vækst og bæredygtighed som han introducerede i går på konferencen Re:new hvor han også bød velkommen til forfatteren af Teori U Otto Scharmer, hvis nye bog Ledelse fra den spirende fremtid, Steen har skrevet forordet til. Han indledte med, på hans altid totalt nærværende måde, at fastslå at Danmark har enorme muligheder, men at vi er ved at tale os selv ned i et kæmpe sort hul – med stor fare for at overse muligheder og potentialer. Han nuancerer begreberne vækst og bæredygtighed. Vækst er mere end kortsigtede økonomiske mål.
Vigtige vækstdimensioner er sunde relationer, uddannelse, dannelse, livskvalitet, nærvær, samvær, empati, miljø og bevidsthed. Vi kan ikke skabe vækst uden bæredygtighed og vi kan ikke skabe bæredygtighed uden vækst. Vi befinder os i et farvand af opbrud, nedbrud og sammenbrud. Mulighederne for forandring har derfor aldrig været større end nu. Vi oplever alvorlige kriser og udfordringer både i Danmark og resten af verden, men vi definerer og afgrænser problemerne som vi plejer. Vi beskriver og håndterer dem styret af fortidens tankemønstre og paradigmer. Men vi behøver ikke at være fanget af de gamle tankemønstre. Hvis vi ikke ændrer retning, ender vi hvor vi er på vej hen. Orienteringen mod fortiden gør os blinde overfor nye muligheder understreger han. Vi må gøre op med konkurrencekulturen
New public management er old school advarer han. Det virker ikke længere at fokusere på tal, dokumentation, effektivitet, central styring og mål om kortsigtet produktivitet. Vi er for optagede af konkurrencestaten, hvor alt primært skal bidrage til konkurrenceevnen. Hvor alt centraliseres og fokus er på rationalitet som overordnet logik for den offentlige sektor, hvor målinger foretages fra dag til dag. Vi fokuserer i ekstrem grad på detaljer f.eks lovgivning om hvor mange gange om ugen ældre mennesker skal have et bad. Det er ikke alt der kan tælles der tæller – og det er ikke alt der tæller der kan tælles citat Einstein
Vi diskuterer ikke den langsigtede spirende fremtid. De potentialer der skal bydes velkommen. Vi må hjælpe vore politikere til at blive bedre politikere via lokale initiativer i lokalområder, virksomheder, afdelinger og klasser etc. opfordrede han. Vi må møde og anskue fremtiden fra et nyt og dybere niveau appellerede han . Vi har set den lille sårbare klode udefra, fra de første astronauter i rummet – der rejste ud for at se månen, men skiftede perspektiv og så tilbage på os selv og planeten jorden – og mærkede det lille sårbare væsen, som vi sammen må passe på.
Vi kan møde fremtiden fra det samme sårbare perspektiv fremfor et overfladisk niveau. Opleve en form for genfødsel af noget nyt. Rette perspektivet tilbage på os selv – rette blikket indad. Hvad tæller virkeligt? Og hvad skal tælles? Hvem er jeg? Og hvad kan jeg bidrage med?
Vi kan ikke insistere på, at alt skal være som det plejer. De gamle indianere så altid 7 generationer frem, når de tog beslutninger – vi ser ofte kun et par uger frem!! Vi synes vi ser langt frem, når vi tænker i 2010 planer. Længere frem kan vi ikke se.
Bæredygtighed handler i al sin enkelthed om at respektere alt liv på kloden i alle dimensioner. Dette århundredes vigtigste udfordring og chance. Vi skal have et bredere syn på udvikling afsluttede han.
Du kan læse mit tidligere indlæg fra foredrag med Steen Hildebrandt om god ledelse her
Du kan læse mere om Teori U af Otto Scharmer her
Du kan her læse mit indlæg om Otto Scharmers nye bog Teori U Ledelse fra den spirende fremtid
Skriv et svar