Virksomhederne tager i stigende grad ansvar for sundheden på vores arbejdspladser og engagerer sig med programmer for forebyggelse. Vi ser en bevægelse i fuld gang, hvor sundhed i et stadigt bredere udsnit af erhvervsvirksomhederne er rykket godt op på HR dagsordenen. Pensions- og forsikringsbranchen tager sin del af ansvaret for at indsatserne indtil nu ikke har givet fuld effekt skriver direktør Kent Jensen, direktør PFA Sundhed i Børsen 22.11.13. PFA erkender på baggrund af deres erfaringer, at synlige forbedringer og et afgørende sundhedsløft fordrer en anderledes og mere direkte forankring af sundhed i virksomhedernes kommercielle mindset. Vi ser således sundhed modnet til at blive angrebet strategisk frem for at optræde som et blandt flere medarbejdergoder. Indsats bedømt på individuelle indikatorer som stress, rygning eller fedme skal samles i et bredere sundhedskoncept, som målbart slår igennem i form af bedre produktivitet, højere værdiskabelse etc.
Midlet er at gå fra en sundhedsindsats med fokus på symptombehandling og diagnostisering af enkeltlidelser som f.eks. stress til en mere holistisk tilgang med udgangspunkt i tidlig, koordineret og aktiv forebyggelse ud fra et værdiskabende synspunkt. Der sættes tidligt og mere målrettet ind især overfor dem som ikke er på arbejde. Basalt handler hele den erhvervsmæssige indsats på sundhedsområdet om, at medarbejderne ikke nedslides. For en konkurrenceudsat virksomhed er det afgørende at medarbejderne kommer glade på arbejde og yder maksimalt. Selvom det fysiske og psykiske arbejdsmiljø er en langt mere kompleks størrelse end tandhygiejnen må det være muligt pointerer Kent Jensen, at flytte udviklingen som på tandområdet, hvis der tænkes i nye baner og på en måde, så alle involverede har klare roller og forpligtelser.
Jeg kan kun tilslutte mig disse synspunkter, at det er vigtigt at arbejde strategisk med f.eks. stress indsatsen, så man ikke blot eksporterer “problemet” ud af virksomheden ved kun at sende medarbejderen til f.eks. psykolog eller stress rådgiver – men arbejde mere strategisk og bredt i virksomheden med forebyggelsen af stress og at skabe mere optimale rammer via udarbejdelse af en stresspolitik med indsatsområder og handlingsplaner. At organisere sundhedsledelsen og f.eks. uddanne ledere og medarbejdere samt sikre både oplysning om stress og involvering af både samarbejdsudvalg og den enkelte medarbejder, er noget af det jeg har rigtig gode erfaringer med.
Skriv et svar