Elsebeth Fogh

Results through people

Nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev nedenfor og modtag den gratis E bog Hjælp jeg er så træt af, at ingen forstår mig – styrk din indre power og bliv hørt forstået og respekteret.

  • Forside
  • Shop
  • Styrk din indre power
  • Blog
  • Artikler
  • Coach brevkasse
  • Coach
    • Coach profil
      • Målgrupper
      • CV
    • Karriere coaching
    • Ledercoaching
    • Teamcoaching
    • Stresscoach
    • Integrative coaching
      • The Shadow Effect
      • Blue Print Coaching
      • Referencer Integrative Coaching
    • DiSC profiler
    • Outplacement
    • Livshjulet
  • Ledelsesrådgiver
    • Referencer
      • Samarbejdspartnere
      • Referencer fortsat
  • Citater om livet
  • Video
  • Kontakt
You are here: Home / Brevkasse / Den svære samtale med chefen – skal jeg tage den eller bare sige op?

Den svære samtale med chefen – skal jeg tage den eller bare sige op?

7. september 2013

Spørgsmål: Skal jeg tage den svære samtale med chefen eller bare sige op?

Hej Elsebeth

Du må undskylde at jeg skriver til dig her – men blev inspireret af dit brevkassesvar forleden

Jeg står i en situation, hvor jeg ikke trives – og er virkelig ked af det- på mit arbejde. Det er ikke opgaverne som sådan, men selve ledelsen og organisationen.

Desværre er jeg nået dertil hvor jeg ønsker at søge væk. Men er simpelthen bange for hvordan jeg skal tackle det med min chef. Hver gang der er et problem eller jeg ytrer mig om min utilfredshed/mistrivsel bliver den skudt direkte over på mig og der bliver en ubehagelig stemning mellem os i flere dage. På den anden side ville jeg have det godt med at spille med åbne kort, men frygter konsekvenserne af at tage den svære samtale med chefen

Så kunne virkelig godt tænke mig at høre hvad din erfaring var omkring dette?

Det er helt okay hvis du ikke har tid til at svare.. Det er jo et forsøg værd.

Den svære samtale

Svar: til spørgsmålet Skal jeg tage den svære samtale med chefen eller bare sige op

Du skal bestemt ikke undskylde noget – det har du garanteret gjort alt for længe på jobbet og sikkert også på andre områder af dit liv. Du skal vide at den udfordring du beskriver er en af dem, jeg meget ofte møder hos mine klienter. At man ikke oplever at blive set, hørt og forstået. Så man ikke oplever at man kan være sig selv og udtrykke sig frit. Det kan være en kæmpe stressfaktor og jeg fornemmer du har en oplevelse af magtesløshed, manglende arbejdsglæde og mistrivsel på jobbet. Og det kan være en stor beslutning at afgøre om man skal tage den svære samtale med chefen

Derfor vil jeg foreslå dig at du lige vurderer din situation i et stress perspektiv, inden du tager beslutning om du skal den svære samtale i form af en åben snak med din chef. For at mærke efter om du har overskud til det lige nu og hvad din frygt handler om.

Jeg vil foreslå, at du lige skriver din e mail adresse, så sender jeg dig en power point om stress, så du kan vurdere dine stresssymptomer og din belastningsgrad. Om du har brug for en pause via en sygemelding elller om du vurderer at det er realistisk at sætte sunde grænser og søge at opnå forståelse fra din chef for dine oplevelse af situationen.

Materialet kan forhåbentligt give dig en oplevelse af, at der ikke er noget at sige til, at dit humør og nok også dit helbred, er blevet påvirket gennem længere tids ophobning af tilbageholdt kommunikation, fejlslagen hensigt og afvisning – som faktisk er noget det vi mennesker frygter aller mest.

stress og den svære samtale

Så hele dit kamp/flugtberedskab er blevet aktiveret, så stresshormonerne raser rundt i kroppen og alle mulige tanker i form af hæmmende overbevisninger og domme over dig selv og chefen nok flyver rundt i hovedet på dig og forstyrrer din dømmekraft.

Derfor oplever du skiftevis en impuls om at rejse og om at blive og “kæmpe” for bedre arbejdsvilkår ved at tage den svære samtale med chefen. Det er reptilhjernen amygdala der er i sving dvs overlevelsesinstinktet

Hvis du er i stand til lige at flytte dig ud af situationen og reflektere over dine oplevelser – evt ved at skabe ro via en sygemelding – vil du kunne aktivere det parasympatiske nervesystem og dermed reducere stresshormonerne, som så bevirker at du genvinder dine kognitive kompetencer dvs kan tænke klart, analysere situationen og få adgang til din selvregulerende adfærd og tage beslutninger ud fra dine grundlæggende værdier. Det kan også skabes via meditation, dagbogsskrivning og/eller dybe snakke med en god veninde, coach eller terapeut

Det er svært, når vi er stressede, for da kan vi ikke mærke os selv . Det er en del af den kemiske proces der er sat igang, da vi jo oprindeligt som urmennesker ikke skulle lade os påvirke af smerter, hvis vi var i kamp eller på flugt. Til gengæld fik de udløsning for stress hormonerne. Det gør vi ikke nu til dags for vi skal bevare pokerfjæset og have gode miner til slet spil

Når du igen kan mærke dig selv vil du vide, om du skal blive eller søge væk.

Den svære samtale er ikke en magtkamp

Den svære samtale er ikke en magtkamp

Hvis du vælger at tage den svære samtale med chefen er det vigtigt at holde dig på din egen banehalvdel ved at præcisere, at det er din oplevelse af situationen at du føler dig trist og har brug for at få en snak om dine behov og ønsker/forslag til konkrete tiltag, der kan bidrage til større arbejdsglæde og dermed motivation, trivsel og effektivitet. En snak hvor du beder om hjælp og støtte – evt til betaling af en coach/terapeut der kan hjælpe dig til at skabe klarhed over situationen. I min rolle som stress og konfliktrådgiver er det ofte mig det tager samtalerne med chefen.

Jeg anbefaler at søge at undgå at virke for kritisk og anklagende ved at påpege fejl og dermed øge risikoen for at chefen oplever sig dømt, tager det personligt og går i forsvarsposition eller til modangreb.Du kan læse mere om at lytte med forskellige ører her

Vi skrives lige ved via mail

Knus og kærlige tanker Elsebeth

Feedback fra spørgeren:

Kære Elsebeth

Tusind tusind tak for din mail. Jeg er enorm imponeret over, at du rammer så rigtigt. Du kan virkelig dit kram 🙂

Det er pudsigt, at du ser det fra stressvinklen, da jeg som udgangspunkt ikke føler mig stresset (har været nede med stress før) – men når jeg tænker over det, så er mine symptomer jo nærtbeslægtet og jeg skal i den grad overveje hele denne stressvinkel, for jeg har jo en ‘flygt’ indstilling. Så tak for det!

Super super god pointe, at jeg skal undgå at være kritisk og anklagende overfor min chef og organisationen. Det er en god reminder, selvom jeg ved at er det klogeste træk, så havde jeg lige glemt det i al stress og jag.

Du må meget gerne sende mig powerpoint – det vil jeg glæde mig til.

Jeg er virkelig taknemmelig for din tid og hjælp. Det lettede en hel del. Tusind tak <3

Jeg ønsker dig en rigtig god weekend

Feedback fra spørgeren efter at have modtaget materialet vedr. stress

 Endnu engang mange tak for din mail, din tid og dit materiale vedr. stress

 Jeg vil kigge det igennem i løbet af i dag

 Det er en svær situation og håber, at jeg snart får noget klarhed og får mærket ordentlig efter, så jeg kan tage en beslutning. 

 Jeg siger rigtig rigtig mange tak for din hjælp – den er virkelig påskønnet.

 Håber du har haft en dejlig weekend

Svar:

Det var så lidt, jeg er kun glad for at få mulighed for at bidrage med mine erfaringer og øse af de redskaber jeg er taknemmelig for at andre har delt med mig.

Ja jeg tænkte blot, at det var vigtigt lige at få det perspektiv med, da det nødig skal få lov til at udvikle sig til reel stress. Så du kan i det fremsendte materiale læse mere om stress signaler og symptomer.. Punkttegnene er tænkt til afkrydsning af hvilke du kan genkende fra dig selv – lige nu eller tidligere. Der vil du også kunne få et overblik over, hvilke faktorer i jobbet der helt specifikt virker som stressorer for dig, hvis du skulle beslutte dig for at tage en snak med chefen. Godt at høre at du er glad for arbejdsopgaverne og mange andre elementer, men tankevækkende at du følte dig så glad og lykkelig i ferien. Du vil finde en model med Gys, Gab og Guf i materialet. Måske du kunne synes det var interessant at lave lister med hvilke elementer i jobbet der for dig hører hjemme i hver enkelt kategori. Det giver ofte mine klienter en Aha oplevelse.

Jeg vil desuden anbefale dig at tegne en graf over din stress historik de senere år. Med tidslinen ud af X aksen vandret og belastningsgraden op af Y aksen i procent hvor 100 procent er maximum. Så kan du få et billede af, hvor længe og hvor meget du har været belastet

Du kan i øvrigt læse mine input til myter og fakta om stress på linket herhttps://elsebethfogh.dk/stresscoaching-2/

Lad mig gerne høre fra dig, når du har kigget materialet igennem og fået mærket efter. Måske der dukker nye spørgsmål op

 Held og lykke med beslutningen, uanset hvad den måtte blive. Du har fortjent at have arbejdsglæde og være lykkelig


 

 

Relaterede indlæg:

  1. Hvad gør man når chefen har stress ?
  2. Myter og fakta om stress
  3. Hver 7. leder føler sig stresset ifølge ny undersøgelse fra Lederne
  4. Succesfuld ledelse anno 2013 – Steen Hildebrandt anbefaler at spørge sig selv om vi er på den rette vej

Skrevet i: Brevkasse

Forrige indlæg Næste indlæg

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kurv

Elsebeth Fogh

Elsebeth Fogh

Elsebeth Fogh har siden 1998 coachet ledere og medarbejdere til den korteste vej til de vigtigste mål. Til fornyet indsigt og bevidsthed om, hvad de virkelig ønsker sig. Bidraget til overblik over, hvad der helt specifikt skal til, for at nå de vigtigste mål, og hvad der står i vejen. Sikre at der skabes varige forandringer.

  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • YouTube

Copyright © 2023 · Elsebeth Fogh · Udviklet af: ReneSejling.dk

Copyright © 2023 · News Pro Theme til Genesis Framework · WordPress · Log in

For at forbedre din brugeroplevelse bruger dette website cookies .Accepter

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Nødvendige
Altid slået til

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Ikke nødvendige

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.