Fremtidens ledelse – frisættende ledelse
Jeg var forleden til foredrag med den anerkendte fremtidsforsker Jesper Bo Jensen, phd som gav et kompetent kig ind i fremtiden. Han nævnte bla. begrebet de nye nomader, som kendetegner os der ikke har fast arbejdssted, virksomheder som ikke har et hovedkontor. Som arbejder i byrummene – på vej fra oase til oase. På cafeer, hoteller, i lånte mødelokaler, i toget etc. og bruger den nye teknologi. Det var helt befriende at høre, at vi har vores eget begreb og at vi er fremtidsorienterede og helt i trend. Sådan har vi jo arbejdet i flere år i Global Partner, hvor jeg er ledelsesrådgiver. Han talte om vigtigheden af at virksomheden kender sin plads i værdikæden som hoved,- underleverandør, producent eller distributør. Vi skal leve af det vi er bedre til, hvor vi er tættere på markederne og kender dem bedre.
Det er paradoksalt at vi stadig bedriver ledelse som i fortidens industrisamfund
Han pointerede det paradoksale i at organisationer stadig designes efter Taylors principper for Scientific management fra industrisamfundets samlebånd og ledes efter Max Webers grundtanker om bureaukratiet, da der er brug for radikal nytænkning. Han anbefalede bogen The future of management af Gary Hamel der nævner frisættende ledelse som et af fremtidens begreber. Hvor medarbejderne belønnes for at finde sine egne bæredygtige ideer, er selvledende for egne projekter man er passioneret omkring, hvor man arbejder innovativt i mange spor på en gang, hvor der udvikles synergier via samskabelse i teams.
Ledelse handler om at frisætte passion, kreativitet og initiativ
Gary Hamel har udviklet en ny behovspyramide for organisationer hvor bunden handler om Obedience at adlyde ordrer og Dilligence at være akkurat og omhyggelig, så kommer intellect dvs fokus på intellektet, men hvis man ønsker udvikling skal man op til Initiative, Creativity og øverste niveau Passion.
Der skal udvikles nye organisationsformer der understøtter fremtidens ledelse
Så hans handlingliste for organisationer der ønsker at omstille sig til management 2.0 er at skabe en cellular organisation med radikal decentralisering og naturlige hierakier uden titler, betaling efter værdiskabelse, communities of passion, selvbestemmelse og selvledelse, flydende grænser og tranparens dvs. gennemsigtighed samt evalueringer fra sine kollegaer og/ eller ledelse via peers dvs.MUS med sine kollegaer etc.
Han konkluderede at:
Frisatte medarbejdere er mere glade for at gå på arbejde og bruger flere af deres kompetencer på jobbet
De er mere produktive og effektive
Deres potentiale som menneske for udvikling og forandring udnyttes bedre
Det handler om at styre opgaverne – ikke menneskene
Som ledelsesrådgiver er jeg helt enig i hans synspunkter og arbejder med mine ledelsesklienter på at øge produktiviteten via trivsel og frigørelse af det menneskelige potentiale. Vi er selv en netværksorganisation der arbejder projektorienteret i fleksible rammer og med forskellige samarbejdspartnere. Du kan læse mere om mine ydelser som ledelsesrådgiver her
Skriv et svar