Bliv klogere på overgangsalderen
Er du også midt i livet, i og omkring overgangsalderen?
Oplever du at bøvle med gener, udfordringer og begrænsninger i overgangsalderen, og har svært ved at finde fodfæste i forandringen?
Så læs med her i gæsteblogindlæg af Lone Gjørtsvang forfatter af bogen Elsk din (overgangs)alder.
Det bedste du kan gøre, når du oplever store forandringer, er at søge viden og indsigt og finde ud af, hvordan du skaber ro i kroppen og/eller afhjælpe de gener, som rumsterer.
Heldigvis lever vi i en tid, hvor vi tør markere os mere og råbe om hjælp, og ikke tie som vores mødre gjorde.
Videnskaben og eksperterne gør også deres for at hjælpe os. I dag ved man langt mere om overgangsalderen end tidligere, fordi der forskes mere bredt i denne del af en kvindes liv.
Vi taler ofte om at komme godt igennem overgangsalderen, men måske er det lidt misvisende for en periode, der kan vare op til 15 år.
Når vi taler om så mange år, er overgangsalderen ikke bare en periode, der skal overstås. Det vil give mere mening at forstå og forlige sig med de forandringer, der forekommer.

af Gitte Høj & Lone Gjørtsvang
Forlaget Klim
Det bør du vide om overgangsalder
De fleste kvinder får deres sidste menstruation i alderen 45 år til 55 år. Gennemsnittet lyder for os skandinaviske kvinder på 51 år.
Når din overgangsalder begynder, kan dine blødninger blive meget uregelmæssige. Du oplever måske at springe menstruationer over, endda op til flere måneder, for så at få menstruation igen.
Styrken kan også variere. For at være 100 procent sikker på, at du ikke længere er fertil, skal der gå op til et år uden du har haft menstruation.
Længden af perioden varierer fra person til person.
I princippet kan man sige, at du er i postmenopausen eller postklimakteriet fra din sidste menstruation og resten af livet.
Det betyder dog ikke, at du resten af livet skal døje med symptomer. På et tidspunkt stopper udsvingene i hormonerne, og så du vil opleve en ny balance.
Det hjælper at bevæge sig i overgangsalderen
Når overgangsalderen indtræffer mærker de fleste kvinder på krop og psyke, at der bliver produceret mindre af det kvindelige hormon østrogen. De oplever at komme i ubalance og har svært ved at tilpasse sig de nye forandringer.
Der er heldigvis masser af ting du selv kan gøre for at mindske generne, bl.a. at være fysisk aktiv og træne regelmæssig.
Fysisk aktivitet er afgørende for dig i overgangsalderen og giver dig mange fordele:
– det forebygger vægtforøgelse. Kvinder har en tendens til at miste muskelmasse og få abdominal fedt omkring overgangsalderen. Regelmæssig fysisk aktivitet kan medvirke til at forhindre dette.
– det styrker dine knogler. Øvelser kan sænke knogletab efter overgangsalderen, hvilket mindsker risikoen for brud og osteoporose.
– det reducerer risikoen for andre sygdomme. Tager du for meget på i overgangsalderen, kan det få alvorlige konsekvenser for dit helbred. Overvægt øger risikoen for hjertesygdomme og type 2 diabetes.
– det forstærker dit humør. Er du fysisk aktiv, har du lavere risiko for at få depression og kognitiv tilbagegang.
Få gode råd og guidelines om overgangsalder
I bogen Elsk din (overgangs)alder finder du mere viden og guidelines til at favne din alder og omdefinere din rolle i livet, så du fortsat kan have det godt. Og måske endnu bedre.
I bogen finder du emner som:
- Din overgang er ingen undergang
- Din hud og det bedste du kan gøre for den
- Muskler og vægt
- Knogler, led og smidighed
- De sunde fødevarer
- Tarmbakterier og deres betydning
- Søvn, stress og ritualer
- Underliv, hormoner og sex
- Din mentale velvære og hvordan du finder mere ro
- Fremtiden – hvad nu
Eksperter bidrager
Kendte eksperter krydrer hvert kapitel og beriger dig med deres bedste tips, erfaring og viden om alt fra søvnløshed, hedeture og ledsmerter til, hvordan du takler humørsvingninger og genfinder dig selv efter, at børnene er flyttet fra reden.
Du kan købe bogen Elsk din (overgangs) alder – din guide til et stærkere, sundere og sjovere liv – lige her
Du kan læse mere på Lone Gjørtsvang’s blog Sundt Kvindeliv lige her
Du finder Lone Gjørtsvang’s facebookside Sundtkvindeliv.dk lige her
Du finder Lone Gjørtsvang på Instagram lige her
Du finder medforfatter, psykoterapeut & sundhedsredaktør på Magasinet Liv Gitte Høj på facebook lige her
Kan man ikke få bogen som lydbog ?
🤗
Jeg er ikke klar over om den er indtalt som lydbog. Prøv at kontakte forfatterne eller forlaget og hør om de kan hjælpe. De varmeste nytårshilsener Elsebeth