Hverdagen som pårørende kan være krævende og ekstra belastende i perioder.
Mange pårørende står meget alene med deres udfordringer, blandt andet fordi al fokus ofte er på den, der har en kronisk sygdom eller er ulykkesramt. Men hvis man ikke passer på sig selv, risikerer man at brænde ud i omsorgsrollen. Og det er ingen tjent med.
Bogen ’Skriveterapi for pårørende’ er for dig, der har brug for hjælp i en svær tid. Skriveterapi er at skrive om sine tanker og følelser ved hjælp af særlige skriveteknikker og skriveøvelser. Det kræver ingen forudsætninger, så du behøver slet ikke være god til at formulere dig på skrift. Du skriver kun til eget brug. Så der er intet, du skal præstere.
Du får hurtigt udbytte.
Det kan være svært at finde tid til sig selv i en krævende hverdag, hvor man måske både er udearbejdende og skal tage sig af sit familiemedlem, der har stort behov for støtte og hjælp. Men skriveterapi kan passes ind i selv den mest krævende hverdag, for undersøgelser viser, at man kan få et godt udbytte ved at skrive i så kort tid som 15 minutter ad gangen.
Skriveøvelserne i bogen ’Skriveterapi for pårørende’ kan hver især laves på 15 minutter. Og du behøver ikke skrive hver dag for at få noget ud af dine skriverier.
Forskning viser, at det at skrive gør os gladere, giver os mere overskud, og vi finder også omsorgsrollen mere meningsfuld.
At man desuden kan styrke sit immunforsvar ved at skrive, kan forskerne også konstatere. Og der skal ikke så meget til. Alene ved at skrive i så kort tid som 15 minutter i ganske få dage ad gange kan man blive mindre syg med forkølelser, influenza osv.
Undersøgelser har vist, at effekten holder sig omkring 6 måneder, efter man er færdig med at skrive. Det er bemærkelsesværdigt, at der skal så lidt til, for at det er sundt for både det mentale og det fysiske helbred at skrive.
At skrive hjælper ved tankemylder og bekymringer
’Skriveterapi for pårørende’ kommer ind på en række områder, som ofte er fælles for pårørende til mennesker med forskellige former for kroniske sygdomme. Det kan fx være tankemylder, bekymringer, ubehagelige oplevelser og problemer med den øvrige familie.
I bogen får du brugbare konkrete forslag til, hvordan du kan håndtere sådanne udfordringer og i tillæg masser af skriveøvelser, der kan hjælpe dig til mere overskud og glæde.
Om forfatteren
Annette Aggerbeck har selv været pårørende og haft demens i familien. Hun har researchet i den foreliggende forskning om det at skrive om sine følelser, har haft pårørende i dagbogsgrupper og i psykoterapi.
På baggrund af sin research og erfaring har hun udviklet metoden Skriveterapi med en række øvelser, som hun har skræddersyet til pårørende. Annette er uddannet psykoterapeut og er specialist i skriveterapi. Hun er desuden journalist og oprindelig uddannet cand.jur.
Læs mere om skriveterapi lige her
Kunne du også tænke dig at få forslag til, hvordan du kan håndtere din situation som pårørende og bruge de mange enkle og effektive skriveøvelser i bogen, kan du tilmelde dig Annettes nyhedsbrev og du vil straks modtage en skriveøvelse til bedre søvn
Du kan bestille bogen lige her
Du finder skriveterapi på Facebook lige her
Skriv et svar